Pszichológiai tanácsadás

Bárki életében előfordulhatnak nehéz időszakok, családi-, kapcsolati- karrier-problémák, valakinek betegséggel kell megküzdenie, vagy egy veszteség élményt kell elszenvednie. Ne hordozza egyedül a terheit, kérjen segítséget! Ha nincs baj, csak elbizonytalanodott vagy az útját keresi, esetleg szeretne még hatékonyabb lenni az élet egyes területein, hívjon bizalommal!

Munkamódom:

Munkavégzésem elméleti, terápiás keretét a pszichológiai tanácsadás jelenti. Ebbe a keretbe integrálva használom az  elsajátított egyéb terápiás és diagnosztikus eszközöket.

A pszichológiai tanácsadás elnevezés sokakat megtéveszt, hisz azt remélik, hogy  eljönnek, megkapják a nagyszerű tanácsot, hazamennek és megoldódik az életük. Valójában azonban, elsősorban a segítséget kérőnek kell aktívan dolgoznia, erőfeszítést tennie. A tanácsadás során  ritkán adunk konkrét tanácsot. Egyrészt, ez felelőtlenség lenne, hisz  Ön  fogja vállalni a következményeket. Másrészt, mi pszichológusok tudjuk, hogy megvannak Önnek is a probléma megoldásához szükséges eszközei, tartalékai. Csupán segítségre van szükség ezek felszínre hozásához. Én is csak arra vállalkozhatok, hogy megpróbálok társa lenni, néha vezetni, ha lankad bátorítani saját felfedező útján, segítve elhárítani azokat az akadályokat, melyek Önt egyedül esetleg megtorpanásra késztetnék.

A tanácsadásnak személyiségfejlesztő, pszichoterápiás hatása van. Önismerete mélyülését,  alkalmazkodókészsége javulását,  az élethez és az önmagához való viszonya megváltozását várhatja a tanácsadási folyamattól.

A tanácsadás során pszichoterápiás eszközökkel dolgozunk, hisz a hozzánk fordulót a céljai elérésében, problémái megoldásában akadályozó tényezõk, gyakran egészen mély, tudattalan szinteken vannak, s ezek elhárításához komoly munkát kell végeznünk.

Ugyanakkor a tanácsadás egy jövõre, illetve konkrét célokra irányuló, rövidtávú munkában (általában 10-15 ülés) megvalósuló, hatékony folyamat. A múlt megértésével annyiban foglalkozunk, amennyiben ez szükségszerû a jövöbeli célok megvalósulásához.

A tanácsadás során  tudományos pszichológiai személyiség elméletekre, és erre épülő pszichoterápiás elméletekre   támaszkodva, a pszichoterápia eszköztárából származó bizonyos technikák (kognitív terápia, tranzakcióanalízis, relaxációs és szimbólumterápiás eszközök) felhasználásával fogom Önt segíteni.

A pszichológiai tanácsadás alegtöbb élethelyzetben igénybe vehető.

Az első egy-két ülésen dől el, hogy fogunk-e együtt dolgozni, miközben a segítséget kérő feltárja a problémát, megfogalmazzuk a célokat, és az együttes munka kereteit is. (találkozások gyakorisága, időtartama stb.)

Create a website or blog at WordPress.com , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: